Seminarium Attac w Warszawie
[2013-12-29]

13 grudnia w siedzibie OPZZ w Warszawie odbyło się kolejne seminarium, zorganizowane przez stowarzyszenie ATTAC, przy współpracy OPZZ i wsparciu Fundacji im. Róży Luksemburg.

W spotkaniu pod nazwą: "Sytuacja lewicy i ruchów społecznych w Polsce i Europie", prowadzonym przez Ewę Ziółkowską – przewodniczącą Attac Polska, wzięli udział m.in.: Anna Grodzka – posłanka na Sejm RP, Twój Ruch, Stowarzyszenie Fair, Ryszard Prątkowski - Attac, Bogusław Gorski – przewodniczący Polskiej Partii Socjalistycznej, Roberto Cobas Avivar - przedstawiciel Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej, Zbigniew Kaźmierczak - Ogólnopolski Związek Bezrobotnych, Rafał Szumny - Dom Wszystkich Polska, koordynator kampanii na rzecz dochodu gwarantowanego, Jarosław Przęczek - OPZZ, Rafał Bakalarczyk (UW) i inni. Swoje życzenia przesłała uczestnikom pani wicemarszałek Sejmu RP, Wanda Nowicka. Seminarium organizował i koordynował Piotr Kawiorski.

Zebrani omówli wiele problemów związanych z obecną sytuacją ruchów społecznych i lewicowych w Polsce i Europie oraz zgodzili się z propozycją Anny Grodzkiej, która zaproponowała stworzenia szerokiej koalicji ruchów społecznych na rzecz wspólnych postulatów, np. wprowadzenia płacy minimalnej czy dochodu gwarantowanego.

Zgodnie ustalono, że wspólne działania trzeba kontynuować i że warto od nowego roku wprowadzić cykliczne spotkania i seminaria oraz tworzyć większe sieci i organizacje.

(%)