Spotkanie w Brukseli
[2016-11-29]

Przedstawiciel Attac Polska wziął udział w dwudniowej konferencji "Altersummit", która odbyła się w dniach 25-26 listopada w Brukseli, w siedzibie związku zawodowego CNE.

W spotkaniu uczestniczyło prawie dwieście osób z kilkunastu państw Europy, z wielu związków i stowarzyszeń społecznych, w tym z sieci Attac z Francji, Niemiec czy Belgii. Z Polski przybył również przedstawiciel związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza. Omawiano sytuację społeczną i polityczną, zastanawiano się, jak wyjść z kryzysu, który przeżywają ostatnio ruchy społeczne, jak odbudować swą siłę, znaną choćby z czasów Europejskiego Forum Społecznego i wielotysięcznych protestów alterglobalistów.

Kolejne spotkanie ruchu odbędzie się za kilka miesięcy. Będziemy publikować informacje i materiały z działań.

Dzień wcześniej, 24 listopada, część uczestników konferencji wzięła udział w wielkiej demonstracji związków zawodowych służby zdrowia, która przeszła przez Brukselę w proteście przeciwko obniżaniu kwot na opiekę zdrowotną.

(%)