Letni Uniwersytet Europejski Zielonych
[2008-08-26]

Letni Uniwersytet Europejski

debaty Zielonych na granicy polsko-niemieckiej

Partie Zielonych i organizacje pozarządowe z 41 krajów organizują w tym roku pierwszy wspólny Letni Uniwersytet Europejski. Odbędzie się on w dniach 28-31 sierpnia na granicy polsko-niemieckiej, we Frankfurcie nad Odrą i w Słubicach.

Ponad 800 uczestniczek i uczestników weźmie udział w tym laboratorium zielonej kreatywności, w którym prezentowane i dyskutowane będą nowe idee na temat naszego kontynentu.

Budowanie mostów

Miejsce zostało wybrane nieprzypadkowo – podobnie jak i motto przedsięwzięcia: Budowanie mostów. Oznacza nie tylko przekraczania barier geograficznych pomiędzy Wschodem i Zachodem, Południem i Północą, ale też między starymi a młodymi, bogatymi i biednymi, „starą” i „nową” Unią.

Frankfurt i Słubice, położone na takiej linii podziału, na dwóch różnych brzegach Odry, gościć będą Zielonych na Uniwersytecie Viadrina i Collegium Polonicum. Letni Uniwersytet organizowany jest przez Grupę Zielonych w Parlamencie Europejskim i wspierany przez Partię Zielonych z Niemiec i Zielonych 2004 z Polski.

Jaka przyszłość dla Europy?

Po imprezach integracyjnych, takich jak wycieczki, turniej piłki nożnej czy wspólne gotowanie, Uniwersytet Letni zostanie oficjalnie otwarty w piątek, 29 sierpnia dyskusją panelową dotyczącą przyszłości Europy. O swojej wizji Europy rozmawiać będą:

Gesine Schwan, rektor Europejskiego Uniwersytetu Viadrina,
Claus Leggewie, politolog,
Sylvie Goulard, prezydentka Ruchu Europejskiego we Francji,
a także polski publicysta Adam Krzemiński.

W sobotę podczas debat poruszone będą dwie kluczowe dla Zielonych kwestie. Rebecca Harms, wiceprzewodnicząca Zielonych w Parlamencie Europejskim, moderować będzie dyskusję nt. zmian klimatycznych: „Od Bali przez Kopenhagę do Poznania”. Debatę „Europa socjalna w zglobalizowanym świecie” poprowadzi zielona eurodeputowana z Wielkiej Brytanii Jean Lambert.

W niedzielę zielone liderki i liderzy z całej Europy posumują rezultaty Uniwersytetu podczas dyskusji prowadzonej przez Daniela Cohn – Bendita, współprzewodniczącego Zielonych w Parlamencie Europejskim.

50 warsztatów

4 głównym dyskusjom panelowym towarzyszyć będzie 50 warsztatów, podczas których poruszone będą niemal wszystkie tematy bliskie myślącym na zielono Europejkom i Europejczykom. Będzie zatem o zielonej ekonomii i stylu życia, o dostępie do Internetu i energetyce odnawialnej, zielonych miastach i nowym ruchu antynuklearnym, polityce antydyskryminacyjnej i sytuacji w Gruzji. Prowadzić je będą specjaliści politycy z różnych partii Zielonych w Europie, w tym z polskich Zielonych 2004.

Szczególnie zapraszamy na warsztaty współorganizowane przez stronę polską:

„Zielona ekonomia”, czw. 14.30 – 17.30

„Strategie wobec skrajnej prawicy”, pt. 14.30 – 16.30

„Międzynarodowa współpraca akademicka”, pt. 14.30 – 16.30

„Zielona ekonomia we Wschodniej Europie”, pt.14.30 – 16.30

„Zielone miasto”, sob. 11.45-13.30

„Kolejne Rospudy. Ryzykowne inwestycje EU i EBI”, sob. 15.00 – 16.45

Europa i kultura

Kultura zajmuje istotne miejsce na Zielonym Uniwersytecie. Znani pisarze będą prezentować swoje prace i dyskutować z publicznością. Przyjadą m.in. Herta Muller („Sercątko”), Dorota Masłowska („Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną”), Zulfu Livaneli („Multuluk”), Jurij Andruchowicz („Moja Europa”) i Geert Maak („The Bridge of Istanbul”).

Ważną częścią programu będzie film europejski. Twórcy pokażą z niecodziennych perspektyw nasz kontynent i zamieszkujących go ludzi. Gość specjalny, irańska autorka komiksów i animacji Marjane Satrapi pokaże swój kultowy film „Persepolis”, a po projekcji spotka się z publicznością.

Piątkowy wieczór należeć będzie do muzycznej grupy z Frankfurtu nad Menem - Eurofighter, a w sobotę eklektycznym brzmieniem czarować będzie francusko-amerykański projekt Nous Non Plus.

W niedzielny poranek zapraszamy na „kulturalne śniadanie” wieńczące kilkudniowy, intensywny program Uniwersytetu.

Strona Letniego Zielonego Uniwersytetu: www.green-summer-university.eu

Zieloni 2004

Kontakt:
Magdalena Mosiewicz, członkini Zarządu Europejskiej Partii Zielonych, magda.mosiewicz@zieloni2004.pl, tel. +48 601 846 536