Spacerownik po świadomej konsumpcji
[2008-08-26]

Z pierwszym dniem sierpnia ruszył nowy projekt Polskiej Zielonej Sieci we współpracy z Grupą eFTe - „Świadoma konsumpcja. Praktyczny przewodnik po Warszawie/Krakowie" (finansowanie z Programu „Młodzież w Działaniu"). Celem tego projektu jest promocja produktów i usług firm społecznie odpowiedzialnych oraz inicjatyw społecznych promujących świadomą konsumpcję. Efektem będzie jedyny w swoim rodzaju „Spacerownik po świadomej konsumpcji" dla Krakowa i Warszawy.

Będziemy wdzięczni za wszelką pomoc w identyfikacji potencjalnych miejsc do Spacerownika. Jeżeli znacie miejsca w Krakowie i Warszawie ułatwiające konsumentom podejmowanie świadomych decyzji – ciekawe sklepy, kawiarnie, lub punkty usług – prosimy Was o pomoc w ich zidentyfikowaniu. Szukamy miejsc propagujących ochronę środowiska i społeczne zaangażowanie, przodujące w produktach organicznych, fairtrade, handmade. Innowacyjnych pomysłów odzysku starych, niepotrzebnych rzeczy. Redukujących ilość wytwarzanych odpadów. Oraz miejsc propagujących świadome zakupy: miejsca debat, warsztatów, pokazów filmów.

Spacerownik będzie wskazywać miejsca ważne z perspektywy odpowiedzialnego konsumenta. Według wstępnego zamysłu będą to trzy kategorie miejsc:

* sklepy i kawiarnie sprzedające produkty ekologiczne i Fairtrade;

* punkty sprzedające rzeczy i usługi z recyklingu/handmade oraz miejsca, w których można wymienić/naprawić rzeczy użytkowe (odnowione meble, ręcznie robioną biżuterię, miejsca naprawy/reperacji rzeczy uszkodzonych/zepsutych, wypożyczalnie rowerów);

* inne miejsca propagujące świadomą, odpowiedzialną konsumpcję i działające według zrównoważonych wzorców (klubokawiarnie prowadzące działalność informacyjną, miejsca, w których odbywają się bezpłatne warsztaty, imprezy kulturalne, pokazy filmów, debaty itp).

Prezentacja miejsc w Spacerowniku będzie uwzględniała opis miejsca, fotografię, dokładne dane adresowe oraz lokalizację na mapie. Spacerowniki będą wydane w nakładzie 3000 egz. (1500 egz. dla Krakowa + 1500 egz. dla Warszawy) i dystrybuowane w miejscach zawartych w Spacerownikach, w informacjach turystycznych, w miejscach inicjatyw młodzieżowych, na uczelniach oraz w popularnych miejscach typu kawiarnie, kina, galerie.

Dodatkowo na stronie www.ekonsument.pl dostępna będzie elektroniczna wersja Spacerownika z wykorzystaniem mechanizmu interaktywnej mapy (również w języku angielskim).

Jeżeli już teraz cos Ci przychodzi do głowy – pisz! Będziemy wdzięczni za wszelkie sugestie w celu identyfikacji tychże miejsc oraz za rozesłanie tego maila do Twoich znajomych.

Na stronie www.ekonsument.pl oraz www.efte.org znajdują się szczegółowe informacje na temat Projektu oraz ankieta, którą właściciele/ki potencjalnych miejsc będą musieli/ły wypełnić.

Kontakt do koordynatorki projektu:

Małgorzata Krzystkiewicz
tel.: 0-603-888-289