Dzień bez kupowania
[2008-11-28]

29 listopada to międzynarodowy Dzień Bez Kupowania. Dzień ten obchodzimy w bardzo prosty sposób – ograniczając zakupy. Jego istotą nie jest utopijna wizja świata bez sklepów i pieniądza - jest on raczej pretekstem do refleksji nad naszymi nawykami konsumenckimi.

Poddając refleksji nasze nawyki konsumenckie powinniśmy sobie przede wszystkim uświadomić, że każdy z nas jest konsumentem. Codziennie każdy i każda z nas wypija filiżankę kawy lub herbaty, przemieszcza się środkiem lokomocji, zużywa wodę do kąpieli i w toalecie, włącza światło, telewizor, komputer, ładuje telefon. Za każdą z tych czynności płacimy. Kupujemy codziennie. Kupujemy jedzenie, ubrania, kosmetyki, środki czystości, wodę, energię, benzynę, usługi. Poprzez to, na co wydajemy pieniądze kształtujemy jednak nie tylko nas samych, ale również świat, w którym żyjemy.

Świadoma konsumpcja to nie lada wyzwanie. Jej kluczowym założeniem jest minimalizacja zużycia nieodnawialnych surowców naturalnych, redukcja wytwarzanych odpadów i zanieczyszczeń oraz odpowiedzialność społeczna. Poprzez to co kupujemy i od kogo możemy kształtować otaczający nas świat.

Konsumpcja zaspokaja nasze potrzeby dlatego warto poświęcić nieco więcej czasu i podczas dokonywania wyborów zastanowić się nad koniecznością zakupu nowego dobra lub usługi, a także nad jego pochodzeniem, warunkami, w jakich został wyprodukowany, nad jego wpływem na środowisko naturalne i innych ludzi, producentów i pracowników. To na nas, konsumentach, spoczywa odpowiedzialność za kształt świata, w którym żyjemy, i w którym będą żyły nasze dzieci.

Polska Zielona Sieć serdecznie zaprasza na konferencje prasowe z okazji Dnia Bez Kupowania. Opowiemy o zasadach zrównoważonej konsumpcji oraz o tym jak nie ulegać zakupowemu szaleństwu w okresie przedświątecznym. Przedstawimy również nasz program konsumencki „Kupuj Odpowiedzialnie! – Twoje pieniądze kształtują świat", a wszystko to przy kawie i herbacie z certyfikatem Fairtrade wraz z poczęstunkiem ekologicznym!

Spotkania te odbędą się we Wrocławiu, Poznaniu i Lublinie.

Szczegóły:

Wrocław

kiedy: 28 listopada/piątek, godz. 14

gdzie: siedziba Dolośląskiej Fundacji Ekorozwoju, ul. Białoskórnicza 26
kontakt: Magdalena Grochowska, tel.: 0-605-558-995

Poznań

kiedy: 29 listopada/sobota, godz. 11.00

gdzie: siedziba Fundacji Biblioteka Ekologiczna, ul. Kościuszki 79

kontakt: Jan Śmiełowski, tel.: 0-61-852-41-39

Lublin

kiedy: 29 listopada/sobota, godz. 10

gdzie: stoisko na Targowisku Miejskim przy ul. Wileńskiej 21