Uchwały, komunikaty

Czasy nowe, zwyczaje stare
[2008-04-02]

W jednym z ostatnich numerów wychodzącej na Śląsku „Trybuny Robotniczej" ukazało się tłumaczenie apelu na temat „rajów podatkowych", podpisanego przez organizacje krajowe Attac z wielu krajów Europy, w tym przez Attac Polska (tutaj). Niestety, redakcja tygodnika dopuściła się manipulacji, usuwając z podpisów pod apelem nazwę polskiego Attac.

Można byłoby uznać takie działanie za przypadek, gdyby nie fakt, iż kilka miesięcy wcześniej do podobnej manipulacji doszło w sprawozdaniu z Forum Społecznego z Cottbus, napisanym przez Norberta Kollenda z Niemiec. Cenzura redakcyjna usunęła, bez wiedzy i zgody autora, zdanie mówiące o tym, że jednym ze współuczestników forum był Attac Polska. Mimo protestów, do dziś nie ukazało się w „TR" sprostowanie na ten temat. Dodać należy, iż podczas forum w Cottbus Attac Polska przygotował sześć seminariów, a przedstawiciele środowiska związanego z „TR” wzięli udział w zaledwie jednej konferencji.

Przykre jest w tej sprawie to, że wraz z tytułem tygodnika, zapożyczonym z poprzedniego ustroju, powrócił też obyczaj PRL-owskiej cenzury.

Stowarzyszenie Attac Polska

02.04.2008.