Czy wiesz, że...

Majątek 358 najbogatszych miliarderów świata wynosi tyle, ile łączne dochody 2,3 miliarda najbiedniejszych - tj. 45% ludności naszej planety.

W USA 42% majątku narodowego jest własnością 1% populacji. W innych krajach rozwiniętych proporcje te kształtują się niewiele korzystniej, a dysproporcje te wykazują stałą tendencję rosnącą.

Według najnowszych danych opublikowanych przez Bank Rozliczeń Międzynarodowych, dziennie na świecie poza kontrolą rządów obraca się walorami równymi całemu PKB (Produktowi Krajowemu Brutto) Japonii. Roczna wartość ponadnarodowych operacji finansowych to 900 bilionów USD - kilkanaście razy więcej niż łączny PKB wszystkich państw świata.

Oparte na czystej spekulacji transakcje walutowe osiągają równowartość 1300 miliardów dolarów dziennie. Jest to 50 razy (!) więcej, niż wynosi wartość wymiany handlowej i niemal tyle, ile suma rezerw wszystkich banków narodowych świata, wynoszących łącznie ok. 1500 miliardów dolarów. [Le monde diplomatique, 07/1997 - Rene Passet, Ces promesses des technologies de l’immatériel]

W przeciwieństwie do Ciebie, uczestnicy tych "kasynowych" spekulacji, dokonujący zawrotnych transakcji finansowych i dysponujący niewyobrażalnymi dla Ciebie funduszami - nie płacą najmniejszego choćby podatku od uprawianego przez siebie procederu.

Już w latach siedemdziesiątych światowej sławy ekonomista, James Tobin, laureat Nagrody Nobla, zaproponował obłożenie spekulacyjnych transakcji walutowych podatkiem w wysokości zaledwie 1% i przeznaczenie wpływów z tego podatku na walkę z głodem i ubóstwem.

Tego postulatu, wskutek oporu kół finansowych, nie zdołano zrealizować po dzień dzisiejszy. Nie tylko dlatego, że wyegzekwowanie podatku uszczupliłoby majątki współczesnych krezusów o sumy, których wysokość - jak się szacuje - oscylowałaby łącznie w granicach kilkuset miliardów dolarów w skali rocznej, ale także dlatego, że zastosowanie podatku Tobina mogłoby skutecznie ograniczyć irracjonalny, choć - póki co - przynoszący krociowe zyski hazard, tę swoistą ruletkę finansową polegającą na nieustannym obstawianiu kursów i grożącą w każdej chwili krachem w postaci całkowitego załamania się światowego systemu finansowego...

Jeśli przytoczone tu fakty wydają Ci się co najmniej niepokojące, to nie jesteś odosobniony.

Wielu publicystów, ekonomistów, socjologów, ekspertów i analityków dobitnie wskazuje zagrożenia. Biedni znają je i bez analiz - odczuwają je na własnej skórze. Nic dziwnego, że powstają liczne organizacje, takie jak ATTAC, a także alianse wielu organizacji pozarządowych, zrzeszeń i grup nieformalnych zdecydowanych podjąć wspólnie walkę o inne oblicze naszej planety, czego świadkami byliśmy niedawno w Seattle, Pradze, Nicei, Davos i Porto Alegre...

Witamy na stronach naszego stowarzyszenia. Zdecydowaliśmy się je powołać dla przeciwstawiania się wszelkim formom wyzysku i dyskryminacji jednostek, grup społecznych i narodów, realizowanym za pomocą dominacji ekonomicznej, przymusu politycznego oraz regulacji prawnych sprzyjających korupcji i powstawaniu nieuzasadnionych przywilejów.

Cele te zamierzamy osiągnąć m. in. poprzez szeroko pojętą działalność informacyjną i edukacyjną - temu mają także służyć te strony. Nasze intencje i zasady są jasne i przejrzyste, a przekonania wyłożylismy w deklaracji ideowej.

Jeśli uważasz, że INNY ŚWIAT JEST MOŻLIWY przyłącz się do nas, a znajdziesz podobnych sobie.